Transmetuar më 30-11-2018, 18:15

Një studim i ri i botuar në revistën “European Heart Journal” thotë se kur bëhet fjalë për efektet anti-plakje të stërvitjes, ushtrimet që ndihmojnë zemrën janë efikase.

Stërvitjet si vrapimi, noti ose çiklimi dhe trajnimi me intensitet të lartë (HIIT), ngadalësuan shenjat e plakjes në nivel qelizor.

Një ekip studiuesish gjermanë klasifikuan 124 të rritur të shëndetshëm, por joaktivë mes moshave 30 dhe 60 vjet në katër grupe.

Një grup vazhdoi me rutinat e tyre të ushtrimeve, ndërkaq tri grupe të tjera djersën trupën e tyre për seanca 45-minutëshe tri herë në javë për 26 javë.

Në përfundim të studimit, njerëzit në të tri grupet HIIT kishin përjetuar efekte anti-plakje falë stërvitjeve të tyre, ndërkohë që grupet e trajnimit joaktiv nuk përjetonin një gjë të tillë.

Këto efekte të reduktimit të orës biologjike u matën në nivel qelizor, duke ekzaminuar qelizat e bardha të gjakut.