Transmetuar më 28-11-2018, 21:09

Fryrja e gishtave për shkak të nxehtësisë, rritjes së konsumit të kripës ose për ndonjë arsye të tretë mund të jenë shqetësim për ju.

Ka disa shkaqe të mundshme, disa prej të cilave janë të padëmshme dhe disa mund të tregojnë për probleme shëndetësore më serioze.

Sidoqoftë, disa raste të gishtërinjve të fryrë mund të jenë një shenjë paralajmëruese, veçanërisht nëse ndjeni dhimbje. Jashtë është nxehtë.

Nëse vëreni ënjtjen vetëm në duart dhe gishtat tuaj, dhe jo edhe në këmbë dhe me atë dhimbje të keqe, mund të jetë një shenjë se nuk është vetëm për shkak të nxehtësisë dhe se është koha për të vizituar një mjek.

Përdorni natrium

Shumë patate të skuqura, çokollata ose ushqime të fërguara mund të jenë shkaku i gishtërinjve të fryrë. Fryrja e butë që vjen nga ushqimi i kripur zhduket më së shpeshti gjatë ditës. Nëse dëshironi të ulni sasinë e kripës, konsultohuni me mjekun tuaj.

Nyjet janë duke u përkeqësuar

Nëse janë vetëm nyjat në gishta të zgjeruara, mund t pjete shenjë e osteoartritit, sidomos nëse gishtat janë të fryrë në mëngjes. Osteoartriti shpesh, por jo gjithmonë, përcillet me dhimbje dhe ngurtësinë. Shumë forma të tjera të artritit gjithashtu mund të rezultojnë në gishtat e trashë.

Kanali Karpal

Kur nervi median në nivelin e kyçit të dorës del më në sipërfaqe atëherë zhvillohet sindroma e tunelit Karpal. Ajo shoqërohet zakonisht me dhimbje, ndjesi shpimi gjilpërash ose ndjesi shpimi gjilpërash në duart dhe gishtat – simptomat që shpesh zhvillohen me kalimin e kohës.

Hulumtimet tregojnë se kjo ndodh tre herë më shpesh te gratë se sa te burrat.

Bllokimi në sistemin limfatik

Limfedema është një ënjtje e gjymtyrëve që rezulton kur lëngu limfatik nuk tërhiqet në mënyrë adekuate. Ajo është e lidhur me operacione ose trajtim rrezatimi për kancerin e gjirit.

Sindroma Reynolds

Një sëmundje e karakterizuar nga ngushtimi i arterieve, shpesh të shkaktuara nga moti i ftohtë ose stresi. Ky reduktim kufizon qarkullimin e gjakut. Ënjtja e shoqëruar me djegie ose dhimbje, ndodh kur qarkullimi kthehet. Nëse vëreni se gishtat ose duart tuaja janë të zverdhura ose të zbehta para ngërçit, kjo është një nga treguesit e sindromës Reynolds.

Komplikimet në shtatzëni

Disa ngërçe janë tipike për gratë shtatzëna, por ënjtja në duar dhe fytyrë, veçanërisht nëse shtypni gishtin në lëkurë dhe lë një thellim të dukshëm, mund të jenë një paralajmërim.

Pre-eklampsia

Është një gjendje e karakterizuar nga presioni i lartë i gjakut, dhe nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojë komplikime serioze për nënën dhe foshnjën. Kjo është më e zakonshme në gratë shtatzëna mbi 40-vjeç, ato me binjakë ose trinjakë dhe ata që janë me mbipeshë.