Transmetuar më 18-11-2018, 10:10

Të tilla monedha të çuditshme kompania italiane ka vendosur që ti hedhë në treg në format e monedhave 1 cent por që nuk kanë të njëjtin diametër me monedhat reale.

Në vitin 2002 kompania torineze ka njoftuar se kishte bër blerjen e gjashtë monedhave të këtij lloji të gjetura rastësisht në disa kuti bankare dhe postare gjatë periudhës kur mendonin që të fusnin në treg euron si monedhë.

Lajmi kishte shkaktuar një rast mediatik dhe ndezi interesin e koleksionistëve. Por pas kësaj monedhat u sekuestruan nga policia financiare për hetime të mëtejshme.

Pas disa viteve procesi gjyqësor me muzeun Zecca dhe institutin poligrafik të Zeccesse shteti ngriti dyshimin që kompania torineze posedon monedha anormale të euros të hedhura në treg me një çmim bazë fillestare prej 2500 euro.

Ekspertët pretendojnë se janë rreth 100 monedha të tilla në qarkullim dhe mendohet se pas këtij lajmi do jenë dhë shumë të tjera që do dalin në dritë.

Giulio Filippo Bolaffi, administrator që përfaqëson kompaninë Bolaffi thotë se “pas 11 viteve jemi kthyer në pikën e nisjes, kështu mund të shpallet sërisht zbulimi i kësaj monedhe të rrallë që me kalimin e kohës mund të jenë monstra të veçanta për koleksionistët.

Bëhet e ditur se nga tani e tutje kjo lloj monedhe anormale e krijuar në mënyrë legjitime nga kompania Zacca tani mund dalë në treg dhe të blihet nga koleksionistët pa mundësi rishitjeje./b.l/noa.al/