Transmetuar më 16-11-2018, 16:55

Në zonën e Detit të Ciukcit, një pjesë e Oqeanit Arktik, një numër i madh arinjsh polar (Ursus maritimus) u numëruan për herë të parë. Ky është një lajm jashtëzakonisht pozitiv për një nga speciet më të kërcënuara nga ndryshimet klimatike, përgjegjëse për shkrirjen e akullit dhe për rrjedhojë për shkak të erozionit të habitatit madhështor të të mbjellave.

Ndonëse arinjtë polarë të kësaj zone në kufirin midis Alaskës Perëndimore (SHBA) dhe rajonit Siberian të Chukotës (Rusisë) janë studiuar për një kohë, asnjë regjistrim formal nuk ishte kryer kurrë deri më sot. Zbulimi u bë falë përdorimit të një helikopteri, nga një ekip hulumtuesish i përbërë nga studiues të Menaxhimit të Gjitarëve Detare – e cila është pjesë e U.S. Shërbimi i peshkut dhe kafshëve të egra – dhe nga SHBA. Sondazhi Gjeologjik arriti të merrte një pamje të përgjithshme të situatës.

Për të kënaqur shkencëtarët nuk janë vetëm numrat, por edhe gjendja e shëndetit, shkalla e riprodhimit dhe mbijetesa e “bardhoshëve”. Me pak fjalë, Deti i Çukçit është një parajsë e vërtetë për këto arinj, të cilat fatkeqësisht kalojnë shumë keq diku tjetër. Për shembull, në detin e Beaufort – në kufi me Kanadanë – popullata shfaq shenja të rënies për shkak të shkrirjes së akullit, me një kolaps në numrin e mostrave dhe një vështirësi në rritje në gjetjen e ushqimit.

Arinjtë, në fakt, janë të detyruar të notojnë për shtrirje gjithnjë e më të madhe të detit, janë shkatërruar nga lodhja dhe të kequshqyer nga mungesa e ushqimit, kushtet që çojnë në vdekje të shumë arinjve dhe të rritur.

Në Detin Ciukci situata është e ndryshme jo vetëm sepse ndryshimet klimatike ende nuk e kanë paraqitur projektligjin, por për shkak të faktit se në sajë të ushqyesve që vijnë nga Paqësori dhe thellësisë së cekët është një det i pasur me peshq dhe pre për arinjtë. Për më tepër, gjatë verës trupat e balenave të ngordhura shpëtohen për shkak të shkaqeve natyrore, një burim i ushqimit të çmuar kur mungon akulli. Nuk është rastësi që në një studim të kohëve të fundit është llogaritur që arinjtë polarë në këtë zonë kanë të njëjtën sasi të trupit si 25 vjet më parë, një tregues i rëndësishëm i gjendjes së tyre shëndetësore.

Natyrisht, lajmi i mirë nuk duhet të ulë rojet për mbrojtjen e këtyre kafshëve, të cilat mbeten të klasifikuara me kodin e VU (të rrezikuar) në Listën e Kuqe të Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës. Profesor Eric V. Regehr i cili koordinonte këtë studim, në fakt, deklaroi se dallimi midis Detit Ciukci dhe Deti Beaufort është i tillë në mes të ditës dhe natës dhe së shpejti situata mund të ndryshojë edhe atje ku arinjtë polarë janë të shëndetshëm. Detajet e hulumtimit u publikuan në revistën shkencore Raportet./b.l/noa.al/