Transmetuar më 10-11-2018, 14:59

Burrat duhet të krijojnë një familje para se të mbushin 35 vjeç për të shmangur rrezikun për foshnjat e palindura, thonë studiuesit.

Një studim që analizon 40 milionë foshnja zbuloi se rreziku i komplikacioneve të lindjes fillon të rritet kur baballarët janë në mesin e të 30-ave dhe në mënyrë të konsiderueshme rriten nga mosha 45-vjeçare.

Por studimi i ri, i botuar në British Medical Journal, tregon se burrat duhet të marrin gjithashtu përgjegjësi.

Hulumtuesi Profesor Michael Eisenberg, nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Stanfordit, tha: Ne tentojmë të shikojmë faktorët e nënës në vlerësimin e rreziqeve të lidhura me lindjen.

Por ky studim tregon se të kesh një fëmijë të shëndetshëm është një sport në ekip dhe mosha e babait kontribuon edhe në shëndetin e foshnjës.

Ai tha se nëse babai është 35-vjeç, ka një rritje të lehtë të defekteve të lindjes, por rreziku rritet më ashpër, teksa meshkujt mbushin moshën 40-vjeçare e 50-vjeçare.

Kjo ndodh sepse me çdo vit që një njeri plaket, ai grumbullohet në dy mutacione të reja në ADN-në e spermës së tij.