Transmetuar më 13-08-2018, 15:37

Një shi meteorësh ka ndriçuar qiejt e Evropës dhe Amerikës Veriore natën mes të shtunës dhe të dielës së djeshme, duke i dhënë vëzhguesve të qiellit një mundësi të rrallë që ta shohin spektaklin e yjeve që bien me sy të lirë. Astronomët thanë se qindra yje që bien do të mund të shihen në qiell nga 12 deri më 13 gusht, në një spektakël që mund të jetë i dukshëm në të gjithë botën.

“Me një hënë të re që garanton një sfond më të errët se zakonisht për spektaklin, yjet që bien do të jenë më të shndritshëm se kurrë” – thonë astronomët.

“Unë mendoj se të gjithë duhet ta shohin këtë”, thotë Miralem Mehiç, një boshnjake, pjesë e një grupi ndërkombëtar vëzhguesish të qiellit, që e ndoqën spektaklin tek piramidat e rërës, një zonë kolonash natyrore rëre në afërsi të qytetit jugor Foca.

Spektakli i quajtur si shiu i meteorëve perseids, kthehet në fakt në qiej për çdo gush dhe është më i dukshëm në hemisferën veriore, në zona të izoluara ku ka pak ndriçim artificial. Spektakli ndodh kur toka kalon përmes mbetjeve të kometës 109P Swift Tittle, që u zbulua në 1862.

Meteorët janë pjesë shkëmbinjsh dhe rëre që godet atmosferën e tokës, nxehen dhe digjen.

Pjesa më e madhe e tyre shpërbëhen ndërsa zbresin, por disa edhe shpërthejnë.

Spektakli i të dielës ishte akoma më magjepsës dhe më i shndritshëm se kurrë.

Një yll që binte çdo tre apo katër minuta.

Kulmi ose koha më e përshtatshme për të parë spektaklin, ishin gjatë natës në orët e para të mëngjesit të së hënës.

Sipas NASA, 60 deri në 70 meteorë ranë në një orë.

Vendi më i mirë për të ndjekur spektaklin mahnitës, në të gjithë bukurinë e tij, ishte në zona të hapura, larg dritave të qyteteve apo qendrave të banuara.

 At its peak, the Perseid meteor shower is expected to bring 60-70 shooting stars per hour. But in some years, it¿s been known to produce more. And, stray shooting stars will likely be visible until the end of the month

The Perseid meteor shower takes place each year through July and August and is the result of particles falling from the Comet Swift-Tuttle, which orbits the sun every 133 years and was first seen in 1862. The trail of particles forms meteors, or shooting stars as they are also known, which heat up as they enter the Earth's atmosphere creating tails of light across the sky

The annual meteor shower can produce between 50 and 100 shooting stars per hour. As the event coincides with the new moon this year, observers will be treated to a dark, moonless sky for a clearer view of the meteors

Milky way and perseid meteor, over Teide Izana astronomical observatory in Tenerife. At its peak, the meteor shower is expected to bring 60-70 shooting stars per hour. But in some years, it's been known to produce more. And, stray shooting stars will likely be visible until the end of the month

The event will originate in the night sky from the constellation Perseus and spread throughout the sky, with the shooting stars set to be visible both north and south of the equator, though observers in mid-northern latitudes will have the best views

The Perseid meteor shower is said to be the best of the year

This years Perseid meteor shower on August 12th is predicted to be the best in years as the moon is new and the skies will be dark. The Perseids will peak this weekend around 10pm BST on the 12th but the prolonged spell will see heightened activity throughout the weekend

 Those not close enough to one of these locations to make it worth the night time trip should head to an area with low-light pollution. For example, high vantage points in a built-up area, or ideally, a trip to the countryside should provide the best view

The Perseid meteor shower occurs as Earth passes through the trail of cometary dust following comet Swift-Tuttle (illustrated above)

Perseid meteors streak across the sky over the radar near the Astronomical Institute of the Academy of Science of the Czech Republic in Ondrejov, Czech Republic. The Perseid meteor shower occurs every year in August when the Earth passes through the debris and dust of the Swift-Tuttle comet which spans 16-miles (28 km) wide and ploughs through our Solar System once every 133 years

A girl lies in hammock as she looks at the milky way during the peak of Perseid meteor shower in Kozjak, Macedonia. People both north and south of the equator saw the celestial showcase and will get one last opportunity to see the Perseids tonight

Known as the 'fiery tears of Saint Lawrence', the celestial showcase takes place once a year. This image was taken over the village of Klinovka, Simferopol District of the Crimea and shows a long-exposure image of the meteor shower on August 12

According to Nasa, the meteor shower reached its peak earlier this weekend between 4 pm ET (9 pm BST) on Sunday 12th until 4 am (9 am BST) on Monday 13th. This image was captured over the Windy Post Cross on Dartmoor. The Windy Cross, or Beckamoor Cross, dated from the 16 Century and marks the Abbotsí Way across the moor

For those in areas with low light pollution, smog and clear skies, the Perseids are visible to the naked eye, with no specialist equipment needed. Those in mid-northern latitudes, such as in the Crimean village of Klinovka where this photo of the shooting stars was taken, will have the best view of the celestial event

A meteor streaks across the skies over the cross near the Franciscan monastery Rama-Scit during the peak of the Perseid meteor shower in Prozor, Bosnia and Herzegovina on August 13

The 2018 Perseid meteor shower over the village of Klinovka. The meteors will also be visible tonight in a last-ditch attempt to catch the Perseids

Most of the specks of material are tiny and flash across the night sky when they collide with Earth's atmosphere at about 133,200 mph (214,365 km/h). Those wishing to take pictures of the meteor shower, like this time-lapse image from Russia, should use a tripod but the event will also be visible to the naked eye