Një studim italian ka zbuluar mekanizmat e shprehjes se pse “Një mollë në ditë, mban doktorin larg”.
Gjithçka në sajë të disa molekulave anti-inflamatore, anti-diabet dhe anti-kancer, polifenoleve që gjenden në tulin dhe lëkurën e mollës dhe që luajnë një rol vendimtar në aparatin tretës.
Zbulimi është bërë nga “Fondazione Edmund Mach” i San Michele në Adige (Trento), në bashkëpunim këshillin për kërkimet e Agrikulturës.
Rezultatet e studimit u botuan në revistën shkencore “Food Research International”.
Studiuesit zbuluan se transformimi i polifenoleve në 110 forma kimike, luajnë rol vendimtar në florën intestinale dhe për pasojë në organizëm, duke e ruajtur të shëndetshëm.
Studimi zbuloi se asnjë nga këta elementë të pranishëm në lëngun e mollës, nuk gjenden siç është në kokrrën e plotë, shkruan noa.al.
Kësisoj këshillohet që molla të hahet e plotë dhe jo në trajtë lëngu. /a.y/noa.al