Transmetuar më 13-04-2018, 09:48

Shumë njerëz përpiqen të jetojnë me vlera në jetë, pasi duan të lënë pas një trashëgimi të mirë. Megjithatë, ka disa njerëz me dëshira egoiste pavarësisht se si ndikon kjo tek njerëzit rreth tyre.

Një grua e dinte se asnjëherë nuk mund të përfitonte nga egoizmi dhe lakmia, por për fat të keq, burri i saj nuk kishte të njëjtin mendim.

Pra, kur burri i saj bëri një kërkesë egoiste në shtratin e vdekjes, gruaja e dinte se ishte koha për t’i dhënë atij një mësim.

Ishte një herë një njeri që kishte punuar shumë gjatë gjithë jetës së tij. Ai i ruante paratë dhe urrente ti shpenzonte ato. Meqenëse ai kishte punuar kaq shumë për të kursyer paratë, ndjeu se e meritonte të mbante gjithçka për vete dhe të mos i linte asgjë gruas së tij.

Njeriu i donte paratë e tij më shumë se çdo gjë, saqë dashuria e tij për paratë shkoi aq larg sa donte ti merrte paratë me vete ne varr.

Pak para se të vdiste, burri e kërkoi gruan e tij për të dhënë dëshirën e tij të fundit. “Tani dëgjo, kur te vdes unë dua që ti të marrësh të gjitha paratë e mia dhe ti vendosësh në arkivol me mua. Sepse dua ti marr të gjitha paratë e mia në jetën e përtejme, “i tha burri gruas së tij.

Gruaja u tmerrua nga kërkesa egoiste e bashkëshortit të saj, por më vonë re dakord t’i varroste paratë me të kur ai të vdiste.

Një ditë, burri vdiq dhe gruaja ishte midis plotësimit të dëshirës së tij të fundit egoiste apo mbajtjes se parave për vete. Ajo ishte një grua e fjalës dhe nuk donte ta thyente premtimin e saj. Papritmas, një ide e shkëlqyer erdhi në mendjen e saj.

Në funeralin, trupi i vdekur i bashkëshortit qëndronte i shtrirë në arkivol, ndërsa gruaja e tij, e veshur me të gjitha te zeza ishte ulur pranë mikes se saj më të mirë. Kur erdhi koha për të varrosur burrin, sipërmarrësit u përgatitën për të mbyllur arkivolin dhe gruaja papritmas u kërkoi atyre të ndaleshin. “Prisni një minutë”, u tha bashkëshortja .

Pastaj gruaja u afrua në arkivol dhe vendosi një kuti këpucësh pranë trupit të bashkëshortit të saj të vdekur. Ajo më pas tundi kokën e saj tek sipërmarrësit, një gjest për t’i lejuar ata të mbyllnin arkivolin dhe ta varrosnin.

Mikja e saj më e mirë që ishte ne dijeni të kërkesës qesharake ishte në mosbesim me veprimin e gruas, kështu që ajo e pyeti gruan për kutinë e këpucëve. Shpresoj se nuk keni qenë aq e çmendur sa t`ia vinit të gjitha paratë atij njeriu koprac, “i thanë miqtë më të mirë gruas.

Pastaj gruaja u kthye tek mikja e saj me e mirë, “Po, ja kisha premtuar. Unë nuk mund të gënjej. I premtova atij se unë do ti vendosja paratë në arkivol me të”.

“‘Kjo do të thotë që ju vendosët çdo cent të parave të tij në arkivol me të?’” Pyeti shoqja.

“Sigurisht,” u përgjigj gruaja. “Te gjitha paratë, i vura në llogarinë time dhe ia futa aty atij në një cek, meqë ashtu i donte me vete”.

Gruaja e mbajti premtimin ndaj bashkëshortit të saj egoist...