Transmetuar më 12-04-2018, 11:47

Mohawk quhet breshka më e rrallë në botë, e cila rritet në zonën e Queensland në Australi dhe që ka një mënyrë jetese shumë të pazakontë.

Ajo hyn në listën e zvarranikëve të rrezikuar. Breshka e lumit Mary (Elusor macrurus) ka një kokë të kurorëzuar nga fijet vertikale të algave që gjithashtu rriten në trupin e saj.

Tipari më i pazakontë i breshkës së lumit Mary është aftësia e tij për të marrë frymë përmes organeve gjenitale.

Breshka ka një grykë shumëfunksionale e përdorur nga zvarranikët për sekretim dhe çiftëzim - që e lejojnë atë të qëndrojë nën ujë deri në tre ditë.

Breshka, e cila arrin deri në 40 centimetra, jeton vetëm një vend, lumi Mary në Queensland.

Sot, breshka e lumit Mary është një nga speciet më të rrezikuara në botë.

Breshka është vetëm një nga shumë lloje të çuditshme dhe të mrekullueshme të paraqitura në listën Zoologjike të Londrës (ZSL) dhe globalisht të rrezikuar (Edge) Reptiles.

Breshkë e lumit Mary renditet si numri 30 në tabelën e 572 zvarranikëve. /m.sh/noa.al/