Transmetuar më 12-03-2018, 14:03

Në SHBA u soll në jetë fëmija i dytë i cili u lind nga një grua pas një transplantimi të mitrës nga një dhurues i gjallë.

Vajza e vogël u lind në shkurt nëpërmjet prerjes cezariane. Ajo peshoi 2.92 kilogram dhe lindi pa komplikime.

Nëna, e cila nuk është identifikuar, ka lindur pa mitër për shkak të një sindromi të quajtur Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), që do të thotë se ajo gjithmonë mendonte se shtatzënia dhe lindja nuk ishin një opsion për të.

Megjithatë, kjo ndryshoi kur ajo u bë një nga tetë gratë e zgjedhura për të marrë një mitër nga një donator.

“Ishte e mrekullueshme. Është fantastike për të gjitha ato gra që kanë menduar se kjo nuk është e mundur”, u shpreh doktoresha Gunby, raporton Daily Mail.

Ndërsa katër gra pësuan komplikime që çuan në heqjen e tyre, kjo është e dyta për të provuar një sukses të jashtëzakonshëm.

Ky rast vjen vetëm disa muaj pasi ekipi njoftoi lindjen e fëmijës së parë në dhjetor nga një tjetër grua që mori mitrën e një tjetër nëne që jetonte afër në Dallas dhe donte t'i jepte kësaj gruaje përvojën e lindjes së një fëmije.

Ka pasur të paktën 16 transplantime të mitrës në mbarë botën, përfshirë një në Cleveland nga një donatore e vdekur që duhej ta hiqte për shkak të komplikimeve. Muajin e kaluar, Penn Medicine në Filadelfia njoftoi se gjithashtu do të fillonte të ofronte transplantime të mitrës.

Donatorët e mitrës mund të jenë të vdekur ose të gjallë. Mjekët shpresojnë që transplantet e mitrës do të mundësojnë deri në disa mijëra gra të lindura pa mitër që të mbajnë fëmijët e tyre në bark.

Për të qenë të përshtatshëm për studimin Baylor, gratë duhet të jenë 20 deri në 35 vjeç dhe të kenë vezore të shëndetshme, normale. Ato së pari do të kenë fekondim in vitro për të rifituar dhe fekonduar vezët e tyre dhe për të prodhuar embrione që mund të ngrihen derisa të jenë gati të për shtatzëninë.

Pas transplantit të mitrës, embrionet mund të shkrihen dhe të futen, të paktën një vit pas transplantit për të siguruar që barku të funksionojë mirë./b.l/noa.al/