Transmetuar më 24-10-2017, 16:54

“Shqipëria, një vend në Detin Adriatik midis Malit të Zi dhe Greqisë, ka një nga brigjet më pak të eksploruara në botë”.

Është kjo mënyra me të cilin nis një shkrim dedikuar fundit të detit të Shqipërisë, edicioni spanjoll i National Geographic.

Bëhet fjalë për një speciale, ku në shkrim flitet për reliket që ndodhen në fund të detit dhe anijet e mbetura nën ujë nga Lufta e Dytë Botërore.

“Në brigjet e Sarandës mbeten dhjetëra amfora të mbytura apo qindra nga Afrika e Veriut që nga shekulli i katërt pas Krishtit, të cilat janë një testament për lidhjet tregtare midis detit Adriatik dhe bregdetin verior të Afrikës. Anijet, ende të dukshme, janë shkrirë me shtratin e detit dhe mbetjet e anijes mund të varrosen në afërsi. Nga ana tjetër, mbetjet shpirtërore të anijes italiane MV Probitas, që datojnë nga Lufta e Dytë Botërore, ruhen”, sipas The Associated Press.