Transmetuar më 11-05-2022, 21:05

Heqja e politikave zero-COVID në Kinë mund të shohë afro 1.6 milionë vdekje, paralajmëron studimi

Heqja e strategjisë zero të Kinës për COVID-19 mund të rezultojë në afro 1.6 milionë vdekje, sipas një studimi.

Studiuesit në Universitetin Fudan të Shangait thanë se "niveli i imunitetit i shkaktuar nga fushata e vaksinimit të marsit 2022" nuk do të ishte i mjaftueshëm për të parandaluar një valë Omicron që mund të ushtronte tendosje të mëtejshme në sistemin e kujdesit shëndetësor të vendit.

Studimi, i cili u botua në revistën shkencore Nature, paralajmëroi se një lëvizje për të hequr masat e rrepta të vendit mund të shohë pesë milionë shtrime në spital ose 15.5 herë më shumë se kapacitetet dhe 1.6 milionë vdekje.

Megjithatë, studimi vëren se qasja në vaksina dhe trajtime antivirale mund të luajë një rol kyç në parandalimin e mbingarkesës së spitaleve të vendit.

Sakaq, drejtori i përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se strategjia e tolerancës zero të Kinës nuk ishte e përshtatshme. Ai u bëri thirrje autoriteteve kineze të ndryshojnë qasjen e tyre.

Deklaratat u dënuan nga zëdhënësi i qeverisë kineze Zhao Lijian, i cili i quajti komentet si "të papërgjegjshme".

"Shpresojmë që individi përkatës të mund ta shohë politikën kineze për COVID në mënyrë objektive dhe racionale, si dhe të analizojë faktet, në vend që të bëjë vërejtje të papërgjegjshme," tha zëdhënësi i qeverisë kineze Zhao Lijian./noa.al

PHOTO: ALEX PLAVEVSKI/SHUTTERSTOCK