Transmetuar më 19-04-2022, 23:40

Presidenti i SHBA-së, Joe Biden ka thënë se SHBA do të dërgojë më shumë sisteme artilerie në Ukrainë në mes të një ofensive të ripërtërirë ruse në lindje.

Që nga fillimi i administratës së Joe Biden, SHBA-ja ka ofruar 3.2 miliardë dollarë ndihmë sigurie për Ukrainën, duke përfshirë 2.6 miliardë dollarë që nga fillimi i konfliktit më 24 shkurt.

Ndërkohë, në drejtim të “mbështetjes” për Ukrainën, një ndihmë, edhe pse goxha më e vogël vjen edhe nga Republika Çeke e cila ka thënë se do të riparojë tanket ukrainase dhe transportuesit e blinduar të personelit të dëmtuar në luftime.

Ministrja çeke e Mbrojtjes, Jana Cernochova ka thënë se Republika Çeke ishte vendi i parë që iu kërkua nga Ukraina për shërbimin dhe riparimin e automjeteve luftarake.

Seznam tha se automjetet do të riparoheshin gjithashtu në fqinjin e Ukrainës, Sllovaki.

Republika Çeke ishte vendi i parë i huaj që furnizoi Ukrainën me tanke – T-72 të epokës sovjetike – si dhe automjete luftarake të këmbësorisë BMP-1, që i përkisnin rezervave të saj aktive.