Transmetuar më 12-04-2022, 10:57

Patrick Paumen shkakton bujë sa herë që paguan diçka në një dyqan apo restorant. Kjo pasi 37-vjeçari nuk ka nevojë të përdorë kartën bankare apo celularin për të paguar. Në vend të kësaj, ai thjesht vendos dorën e majtë pranë lexuesit të kartave pa kontakt dhe pagesa kalon.

"Reagimet që marr nga arkëtarët janë të paçmueshme!" thotë Paumen, një roje sigurie nga Holanda.

Ai është në gjendje të paguajë duke përdorur dorën e tij, sepse në vitin 2019 i është injektuar një mikroçip pagese pa kontakt nën lëkurë.

"Procedura dhemb po aq sa kur dikush ju shtrëngon lëkurën," thotë Paumen.

Një mikroçip u implantua për herë të parë te njeriu në vitin 1998, por vetëm gjatë dekadës së fundit teknologjia ka qenë e disponueshme në treg. Dhe kur bëhet fjalë për çipat e pagesave të implantueshme, firma britaniko-polake, Walletmor, thotë se vitin e kaluar u bë kompania e parë që i ofroi ato për shitje.

“Implanti mund të përdoret për të paguar një pije në plazh në Rio, një kafe në Nju-Jork, një prerje flokësh në Paris ose në dyqanin tuaj ushqimor lokal”, thotë themeluesi dhe shefi ekzekutiv Wojtek Paprota. "Ai mund të përdoret kudo ku pranohen pagesa pa kontakt."

Çipi i Walletmor, i cili peshon më pak se një gram dhe është pak më i madh se një kokërr orizi, përbëhet nga një mikroçip i vogël dhe një antenë e mbyllur në një biopolimer – një material me burim natyral, i ngjashëm me plastikën. Paprota shton se është plotësisht i sigurt, ka miratim rregullator, funksionon menjëherë pas implantimit dhe do të qëndrojë i fiksuar në vend. Gjithashtu nuk kërkon bateri ose burim tjetër energjie. Firma thotë se tani ka shitur më shumë se 500 çipa.

Teknologjia që përdor Walletmor është komunikimi në terren ose NFC, sistemi i pagesave pa kontakt në telefonat inteligjentë. Implantet e tjera të pagesave bazohen në identifikimin me frekuencë radio (RFID), e cila është teknologjia e ngjashme që zakonisht gjendet në kartat fizike të debitit dhe kreditit pa kontakt.

Një radiografi që tregon një implant Walletmor, i cili injektohet në dorën e një personi pas një anestezie lokale Për shumë prej nesh, ideja e implantimit të një çipi të tillë në trupin tonë është e tmerrshme, por një studim i vitit 2021, me më shumë se 4000 njerëz në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe Bashkimin Evropian, zbuloi se 51% do ta konsideronin atë. Megjithatë, pa dhënë një shifër përqindjeje, raporti shtoi se "çështjet invazive dhe të sigurisë mbeten një shqetësim i madh" për të anketuarit.

Paumen thotë se ai nuk ka asnjë nga këto shqetësime.

"Implantet e çipave përmbajnë të njëjtën lloj teknologjie që njerëzit përdorin çdo ditë," thotë ai, nga çelësat deri te zhbllokimi i dyerve, kartat e transportit publik, ose karta bankare me funksion pagese pa kontakt. "Distanca e leximit është e kufizuar nga spiralja e vogël e antenës brenda implantit. Implanti duhet të jetë brenda fushës elektromagnetike të një lexuesi të pajtueshëm RFID [ose NFC]. Vetëm kur ka një bashkim magnetik midis lexuesit dhe transponderit, implanti mund të lexohet."

Ai shton se nuk është i shqetësuar se vendndodhja e tij mund të gjurmohet.

"Çapat RFID përdoren te kafshët shtëpiake për t’i identifikuar kur humbasin," thotë ai. "Por nuk është e mundur t’i gjesh ato duke përdorur një implant çipi RFID – kafsha e humbur duhet të gjendet fizikisht. Më pas i gjithë trupi skanohet derisa të gjendet dhe lexohet implanti i çipit RFID."

Sidoqoftë, çështja me çipat e tillë (dhe ajo që shkakton shqetësim), është nëse në të ardhmen ato bëhen gjithnjë e më të avancuara dhe të mbushura plot me të dhëna private të një personi. Dhe, nga ana tjetër, nëse ky informacion është i sigurt dhe nëse një person mund të gjurmohet vërtet.

Ekspertja Theodora Lau është bashkautore e librit "Beyond Good: How Technology Leading A Business Driven Revolution". Ajo thotë se çipat e pagesave të implantuara janë thjesht "një zgjerim i internetit të gjërave". Me këtë ajo nënkupton një mënyrë tjetër të re të lidhjes dhe shkëmbimit të të dhënave.

Megjithatë, ndërsa ajo thotë se shumë njerëz janë të hapur ndaj idesë – pasi kjo do t’i bënte pagesat më të shpejta dhe më të lehta – përfitimi duhet të peshohet me rreziqet. Sidomos kur çipat e integruar mbajnë më shumë nga informacionet tona personale. BBC