Transmetuar më 24-03-2021, 10:06

Projekti ka ngjashmëri me një pjesë nga Simpsons në të cilin Z. Burns bllokon diellin për të realizuar fitimet e tij

Një projekt me qëllim për të ftohur planetin Tokë mund të ketë provën e parë në muajin qershor, ku stratosfera do të spërkatet me miliona tonë allçi.

Ekspertët e Universitetit të Harvardit do të testojnë sistemin duke dërguar një tullumbace të madhe 12 milje mbi qytetin suedez të Kiruna, që do të hedhë më pas 2 kilogramë allçi pluhur në stratosferë.

Qëllimi i misionit të vlerësuar prej 3 milion dollarësh, i mbështetur nga miliarderi Bill Gates, është që allçia të devijojë një pjesë të rrezatimit të diellit dhe ta ndalojë atë të arrijë sipërfaqen e Tokës dhe kështu do të freskohet planeti.

Ideja është kritikuar shumë që nga fillimi i saj, me drejtorin e projektit Frank Keutsch, madje duke e quajtur këtë si një “projekt i tmerrshëm”.

Ekspertët kanë paralajmëruar se teknikat e pazakonta mund të jenë katastrofike për sistemet e motit në mënyra që askush nuk mund t’i parashikojë.

Mbështetur nga një sërë donatorësh privatë, përfshirë Gates, misioni i provës po fillon nga Suedia pasi ata mund të mundësojnë një nisje deri në fund të kësaj. Balona e provës do të ngrejë 600 kg pajisje shkencore 12 milje mbi sipërfaqen e qytetit Arktik dhe nëse gjithçka shkon mirë, do të lirohet rreth 2 kg pluhur.

Kjo më pas do të krijojë një plumb pluhuri me gjatësi disa kilometra, aq i madh sa të ketë ndonjë efekt në intensitetin e rrezeve të diellit që godasin Tokën.

Gjatë testit të parë, ekipi do të mbledhë informacion se si reagojnë grimcat e pluhurit me ajrin. /S.H /NOA.al