Transmetuar më 17-06-2019, 17:42

Fatkeqësisht, disa njerëz kanë fatkeqësinë për të qenë laktoz intolerante. Intoleranca nga laktoza është paaftësia për tretur sasi të caktuar laktoze, sheqer kryesor që gjendet tek qumështi.

Kjo situatë ndodh nga mungesa (defiçenca) e sasisë së duhur të një enzime të quajtur laktaza e cila prodhohet nga qelizat e mukozës së zorrës së hollë. Laktaza zbërthen qumështin në dy forma të thjeshta sheqeri: glukozë dhe galaktozë të cilat thithen në gjak.

Dhe qumështi e produktet e qumështit pa laktozë janë vënë në treg, të cilat në njëfarë mënyre nuk arrijnë të sakrifikojnë shijen dhe substancën për ata që duhet patjetër ta përdorin atë.

Problemet që lindin në rastin e intolerancës laktoze çojnë në problemet me zorrët, ku sulmon florën bakteriale sapo të fillojë të fermentohet dhe kjo krijon çrregullime, toleranca e të cilave ndryshon nga individi tek individi me simptomat manifestuar pas pak minutash.

Ne po flasim për diarre, dhimbja e barkut, ënjtja, si dhe fryrja, vjellja dhe më shumë. Por gjithashtu nervozizmi, dhimbje koke, takikardi dhe lodhje mund të shoqërohen me intolerancë ndaj laktozës.

Ushqimet për të shmangur janë qartazi qumështi dhe derivatet e tij, edhe pse jo të gjitha llojet e pijeve të bardha dhe djathit janë shkaku i intolerancës. Ju mund të zgjidhni ushqime të tilla si perime, lloje të caktuara të bukës, salmon, lëng frutash, portokall dhe madje edhe djathrat e pjekur.

Së fundi duhet të shmangen shtesat sportive dhe produktet e qumështit si mozzarella, ricora, gjalpë, crescenza, robiola, pure patate, vezë, mish të konservuar, ushqime të ngrira, fruta të konservuara dhe perime, si dhe ushqime të konservuara në përgjithësi dhe shumë lloje të ëmbëlsirave. Dhe mos harroni se disa lloje të ilaçeve gjithashtu përmbajnë laktozë./b.l/noa.al/