Transmetuar më 09-03-2018, 21:05
Publicitet

Një kopsht zoologjik indonezian po përballet me kritika të ashpra pas publikimit në internet të një videoje ku shfaqet një orangutë duke pirë një cigare të hedhur nga vizitorët.

Videoja e postuar në Facebook nga aktivisti i të drejtave të kafshëve, Marison Guaciano, tregon se si një vizitor në kopshtin zoologjik të Bandungit hedh një cigare të ndezur në hapitatin e orangutanëve, teksa një prej tyre e merr dhe nis ta thithë.

"Vizitorët nuk dinë se si të merren me kafshët, por mungesa e mbikëqyrjes nga menaxhimi i kopshteve zoologjike është po aq i mangët dhe është një nga çështjet të cilat duhet të adresohen", tha Guaciano. "Indonezia ka nevojë për standardet e mirëqenies së kafshëve në kopshtet e saj zoologjike".

Guaciano, një aktivist i shquar për të drejtat e kafshëve në Indonezi dhe drejtor i Grupit të Monitorimit të Tregtisë së Kafshëve të Skorpionit, tha se kopshti zoologjik është i mbushur me çështje të tilla.

"Unë e di njoh këtë orangutan, quhet Ozon. Unë jam shumë i pikëlluar dhe i zemëruar kur shoh vizitorin që hedh një cigare në habitatin e orangutanit," tha ai për Gulf Today.

 "Ky vizitor është padyshim injorant, por, me të vërtetë, fajësoj menaxhimin e kopshtit zoologjik të Bandungit, nuk kujdeset për kafshët, nuk kujdeset për cilësinë e jetës, apo si ndërveprojnë vizitorët me ta".

"Qeveria nuk e bën atë një prioritet për të standardizuar mirëqenin e kafshëve nëpër kopshte zoologjike. Pra, të gjithë janë në faj: qeveria, menaxhimi i kopshteve zoologjike dhe vizitorët", tha Guaciano. "Orangutanët janë krijesa inteligjente, nuk e di nëse ai ka pirë ndonjëherë, por ata imitojnë vizitorët që shpesh vijnë këtu".

Një përfaqësues i kopshtit zoologjik tha se një roje zakonisht është i pranishëm në kopsht, por mund të ketë qenë në pushim atë moment. Ata thanë se ka shenja të vendosura që i kërkojnë vizitorëve  që të mos u japin ushqim apo cigare kafshëve./m.sh/noa.al/

Loading...