Transmetuar më 09-10-2017, 23:04

Dieta mesdhetare, e pasuruar me një nga përbërësit kryesorë që është vaji i ullirit, është më i miri për zemrën.

Shtimi në këtë dietë, të pasura me fruta dhe perime, i këtij përbërësi të çmuar (ju duhen vetëm 4 lugë gjelle në ditë) në fakt rrisin efektet mbrojtëse për zemrën me anën e ‘kolesterolit të mirë’ (HDL), i cili zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të saj dhe goditjeve në tru.

Studimi më i fundit u paraqit në Barcelonë, pas ekzaminimit të 296 personave që konsideroheshin në rrezik për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

Mosha mesatare ishte 66 vjeç. Për një vita ta ndoqën tre dieta të ndryshme.

Grupi i parë ndoqi një dietë tradicionale mesdhetare me 4 lugë në ditë vaj ulliri, mundësisht ekstra të virgjër, grupi i dytë ndoqi një dietë tradicionale mesdhetare që u plotësua çdo ditë me një grusht arra dhe grupi i tretë ndoqi “dietën e kontrollit” e cila përmbante një sasi të vogël të mishit të kuq, qumësht dhe të djathë me yndyrë të lartë, ushqime të përpunuara dhe ëmbëlsira, shkruan Shije.al.

Rezultatet treguan se dieta mesdhetare kishte nivelet më të mira për kolesterolin e mirë (HDL). Në mënyrë të veçantë, ajo kishte arritur të përmirësonte efektin e mosformimit të pllakave në arteriet e zemrës dhe nivelet e yndyrës në gjak.