Transmetuar më 23-04-2017, 10:57

Kryeministri Edi Rama i dorëzoi mitropolitit të Gjirokastrës, lejen e legalizimit kishës më të re në Gjirokastër, e cila u hapi dyert vetëm një javë më parë, të dielën e Pashkëve.

Gjatë dorëzimit të dokumentit të legalizimit të kishës paraditen e sotme, së bashku me shkollën pranë saj, Kryeministri Rama nënvizoi se ka nisur një proces tërësor i legalizimit të pasurive të komuniteteve fetare.

“Më vjen shumë mirë të kujtoj se kemi bërë të mundur ndërtimin e kësaj kishe. Po ashtu më vjen shumë mirë të nënvizoj që kemi ndërmarrë një proces tërësor të legalizimit të pasurive të komuniteteve fetare, ku me shumë kënaqësi po i dorëzoj përfaqësuesit të Zotit këtu, në këtë kishë, këto dokumente”, tha Rama.

Janë 1028 objekte kulti prej vitesh në pritje të legalizimit, një proces që, ashtu si edhe për shtëpitë, është përshpejtuar në këto dy vite.

Më herët gjatë ditës së djeshme, Kryeministri Edi Rama vizitoi xhaminë në Bicaj të Kukësit, ku i dorëzoi myftiut të Kukësit certifikatën e legalizimit të kësaj xhamie dhe katër xhamive të tjera të zonës.

Kryeministri nënvizoi se kjo është një problematikë e trashëguar dhe së cilës po i jepet zgjidhje, duke i kthyer në prona të ligjshme të komuniteteve fetare.

“NdĂ«r tĂ« tjera trashĂ«guam edhe kisha e xhami qĂ« janĂ« ndĂ«rtuar, ose qĂ« janĂ« rindĂ«rtuar mbasi janĂ« prishur e janĂ« tĂ« palegalizuara, pra nuk janĂ« prona tĂ« komuniteteve fetare, kĂ«shtu qĂ« tani t’i pronĂ«sojmĂ« komunitetet fetare. Kemi edhe njĂ« masĂ« tjetĂ«r qĂ« do marrim qĂ« pĂ«r kishat e xhamitĂ« energjia do paguhet si pĂ«r familjarĂ«t, sepse deri mĂ« sot nuk ka qenĂ« e njĂ«jta tarifĂ«, kĂ«shtu qĂ« do t’i ulim dhe shpenzimet. Deri tani janĂ« bĂ«rĂ« 400 kisha, xhami e teqe qĂ« janĂ« legalizuar. Kemi akoma shumĂ« pĂ«r tĂ« bĂ«rĂ«. SaktĂ«sisht janĂ« 1028,”  u shpreh Kryeministri.

Rama u dorĂ«zoi edhe certifikatat e legalizimit tĂ« xhamisĂ« sĂ« Kolshit, xhamisĂ« tĂ« Mamzit, xhamisĂ« sĂ« Bardhocit dhe xhamisĂ« sĂ« Mustafait.